Автор: Матина Шаркофтаки, capital.gr Следвайте Гласове в ТелеграмСвързани статии: Сръбски медии: United Group се

...
Автор: Матина Шаркофтаки, capital.gr Следвайте Гласове в ТелеграмСвързани статии: Сръбски медии: United Group се
Коментари Харесай

Гръцки медии: United Group, която опитва да придобие „Булсатком“, има огромни дългове от над 6.6 млрд. евро

Автор: Матина Шаркофтаки, capital.gr Следвайте " Гласове " в Телеграм

Свързани публикации: Сръбски медии: United Group се продава, BC Partners трескаво търси покупател на задлъжнелия притежател на Виваком

Финансовите резултати на United Group през първите девет месеца на тази година са се подобрили, само че с огромни звездички. Сделката за продажба на обилни активи на групата-майка на Nova (компанията, която вкара платена телевизия и интернет в Гърция) осигури краткотрайно повишение на ликвидността, а по-конкретно продажбата през април предходната година на 4800 мобилни телефонни кули на TAWAL, дъщерно сдружение на Saudi Telecom Company, на цена от към 1,2 милиарда евро, способства изключително с 558,7 млн. евро за рентабилността на групата.

Еднократна печалба 

Това обаче е еднократна и неповтаряща се облага, която е резултат от тази договорка, само че която не остана без последици, като най-значимото е, че отговорностите на групата по лизинг набъбнаха от 703,727 млн. евро през деветте месеца до 2022 година до 1,281 милиарда евро през същия интервал на тази година, отбелязвайки 82% нарастване. 

Така че, макар че средствата от продажбата може да са довели до понижаване на общия размер на заемите от 4,53 милиарда евро на 3,47 милиарда евро, който остава висок, разноските за лизинг също са се нараснали фрапантно, защото в този момент е принудена да отдава чартърен мобилните кули, които до неотдавна притежаваше.

Обща сума на пасивите в размер на 6,694 милиарда евро

Заслужава да се означи, че през обсъждания интервал общите отговорности на групата, в която BC Partners на Никос Статопулос е мажоритарен акционер, а Драган Шолак от Сърбия е миноритарен акционер, понижават леко с 5%, само че остават на доста високо равнище от 6,694 милиарда евро. 

Свободните парични потоци не престават да следват низходяща наклонност, защото от нарастване от 45,57 млн. евро през предходната година, тази година нарастването е лимитирано до едвам 9,72 млн. евро, като ликвидността на телекомуникационния оператор е намаляла съвсем на половина от 200,38 млн. евро през деветте месеца до 109,68 млн. евро през деветте месеца до 2022 година

Положителният знак, който той сподели във връзка с чистата облага - от загуба в размер на 150,149 млн. евро регистрира облага в размер на 452,8 млн. евро - се дължи извънредно на средствата, получени от договорката TAWAL, която, както към този момент беше упоменато, е еднократна и неповтаряща се облага в размер на 558,7 млн. евро. Ако тази еднократна облага не бъде включена в резултатите, United Group би отчела загуба от 105,9 млн. евро, което в следствие съставлява леко усъвършенстване в съпоставяне със съответния интервал през 2022 година

Що се отнася до Nova, която способства за 30% от общия оборот на United в размер на 2,045 милиарда евро за деветте месеца, гръцкото дъщерно сдружение бележи невисок растеж от 2%, който е най-нисък спрямо останалите дъщерни сдружения на групата, да вземем за пример в България, Хърватия и Словения. 

По-конкретно, приходите на гръцката телекомуникационна компания възлизат на 610,169 млн. евро, което е по-малко от 600,339 млн. евро през същия интервал на предходната година. Всъщност една от главните аргументи за нарастването с към 10 млн. евро са нарасналите доходи от планове, подхванати от компанията в ИТ бранша, а не толкоз от главната ѝ активност като снабдител на телекомуникационни услуги.

В същото време финансовите разноски на Nova (компанията, която вкара платена телевизия и интернет в Гърция) се усилиха с 8% до 200,134 млн. евро през деветте месеца на тази година основно заради по-високите вложения в разширение на инфраструктурата на закрепените и мобилните мрежи, по-високите разноски за придобиване на права за спортно наличие и по-високите разноски, свързани с комисиони от продажби.   

Следва да се означи, че всички горепосочени данни се основават на финансовите доклади на групата, с които разполага capital.gr. Тези доклади са сходни с тези за финансовата 2022 година, с които Capital.gr разполага, данни за които бяха оповестени в просторен отчет през септември предходната година. Тогава данните не бяха оспорени от никого, само че провокираха мощна реакция от страна на United Group.

Инфо: capital.gr

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР